Gázkészülék vizsgálat

A vonatkozó jogszabályok értelmében a csatlakozóvezetékek és a gázfogyasztó berendezések időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatának feladata a tulajdonosra hárul. Ezt az ingatlan bérlőjére,
használójára háríthatja, de az adott személyt tájékoztatni köteles az ingatlan gázvezeték-rendszerének állapotáról és az időközben történt karbantartásokról.
A hatósági illetve engedélyezett ellenőrzések feltételei szerint biztosítania kell az illetékes személynek, hogy minimum 5 évente műszaki-biztonsági ellenőrzést végeztessen. A régebbi gázkészülékek esetében is különösen fontos a rendszeres ellenőrzés, még akkor is, ha az nincs jogszabályilag előírva. A gázkészülékek ellenőrzésének optimális időszaka az ősz, még a téli fűtési szezon előtt.

 

A gázkészülékek ellenőrzése

Az ellenőrézs alapvetően arra terjed ki, hogy adottak-e a biztonságos üzemeltetés feltételei. Az helyszínen érkező szakemberek meggyőzőnek róla, hogy nincs-e szivárgás, a gázkészülékek légellátása megfelelő-e, s megtörténtek-e a szükséges időszakos karbantartások. Ez a tevékenység a fogyasztói gázvezetéken történik, tehát költsége is a fogyasztót terheli.  

Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet kap, a nyílt égésterű gázkészülékekkel rendelkező helyiségekben megfelelő legyen a légáramlás. A gázkészülékek ellenőrzése mellett figyelmet fordítanak az ellenőrzést végző kollégák arra is, hogy a szigetelések hibátlanok legyen.

A felülvizsgáltat idejét érdemes a fűtési szezonon kívülre időzíteni, s amire figyelni kell, hogy a tíz éves felülvizsgálati időtartam ne járjon le.