Gázkészülék csere

Gázkészülék csere


 
A gázkészülék csere eszközölésére több érv is okot adhat. Lehet szó arról, hogy a már meglévő készüléke elromlott, mint például a konvektor, kazán vagy bojler. Ebben az esetben természetesen cserére van szükség, hiszen mindezek olyan nélkülözhetetlen eszközei az otthonának/épületnek, melyeket a lehető leghamarabb pótolni kell. Ilyen esetben, ha meghibásodott egy készülék, egyértelmű, hogy a csere mellett döntünk. De mi adhat még okot arra, hogy a gázkészüléket lecseréljük? Ha korábbi gázberendezésünk elromlott, de nem lehet megjavítani, vagy a javítás nagyon sokba kerülne, szintén érdemes újat beszereltetni. Manapság egyre többen élnek energiatudatosan, amit akkor is figyelembe vesznek, ha háztartási gépeket vagy éppen gázkészülékeket vásárolnak. A gázkészülékek között is található energiahatékony eszköz, ami természetesen kedvez a pénztárcánknak, de még a komfortérzetünknek is. Ritka az az eset, amikor pusztán energiatakarékosság miatt cserélik le gázkészülékeiket, de nyilvánvalóan ez is egy lényeges szempont.

Fűtési szezonban egy gázkészülék elromlása hatalmas problémát jelent, hiszen alig pár óra alatt már érezhető is a hiánya. A melegebb levegő fizikai szükségletünk, így ennek biztosítása egészségünk érdeke is. Mivel a gázkészülék csere több lépésből áll, ilyen esetekben is, ha nagyon gyorsan szükség van egy új berendezésre, is muszáj tennünk valamit! A megfelelő jogszabályok betartásával erre is lehetőség van, így az egyszerűsített gázkészülékcsere rövid időn belül elvégezhető. A készülék kiválasztása minden esetben rendkívül lényeges. Mielőtt megvennénk új gázkészülékünket, mindenképpen kérjünk szakértői véleményt (gáztervező, kéményseprő)!

A gázkészülékekről tudni érdemes, hogy a készülékeket három kategóriába sorolják: “A”, “B” és “C” kategóriába. Az “A” kategóriába tartozó készülékek nyílt égésterűek, így a helyiség légcseréjéről gondoskodni kell. A “B” kategóriába tartozó készülékek égéstermék-elvezetéssel rendelkeznek, de nem függetlenek a helyiség levegőjétől. A “C” kategóriába tartozó gázkészülékek a zárt égésterű készülékek, melyek függetlenek a helyiség levegőjétől.

Ha pedig már megvan az alkalmas gázkészülék, akkor a szerelőnek az alábbi dolgokról kell gondoskodnia:

–    a készülék bekötését felülvizsgálja

–    kikéri és átvizsgálja a kéményseprői szakvéleményt

–    ellenőrzi a gázbekötés folyamatát

–    ellenőrzi az EPH meglétét

–    szakszerűen átnézi a hideg és melegvíz, valamint a fűtés helyes beszerelését