Gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat – jó tudni

Gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat – jó tudni


 
Érdemes figyelembe venni, hogy az elhanyagolt, rossz műszaki állapotban lévő gázkészülékek nem csupán Önre és családjára jelentenek veszélyt, hanem akár 5-10% többletköltséget is okozhatnak. Éppen ezért javasoljuk, hogy évente nézesse meg gázrendszerét ehhez értő szakemberekkel! Ugyanis a tökéletlen égés, a szellőzőberendezések elkoszolódása a fűtőberendezések hatásfokának csökkenéséhez vezet, amit csak további elégetett gáz segítségével tud kiváltani, s ez okoz többletköltséget a gázszámlán. 

A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat során minden olyan területet górcső alá veszünk, ami problémát okozhat. Munkatársaink ellenőrzik a fűtési rendszerhez tartozó csöveket és vezetékeket, hiszen rendkívül fontos, hogy ezek a vezetékek az előírásoknak megfelelően legyenek elhelyezve, valamint tartozékaik is rendben legyenek.
A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat fontos részét képezi a használaton kívüli részek ellenőrzése is, ugyanis ha ezek nincsenek biztonságosan lezárva, szivárgást is okozhatnak.
A gázkészülékek esetében fontos, hogy mindegyik berendezés a biztonsági előírásoknak megfelelően legyen bekötve és rögzítve, rendben legyen a tömörségük, valamint az égéstermék ne áramolhasson vissza. Ehhez a füstgáz megfelelő elvezetése, valamint tökéletes szellőzés és oxigénellátás szükséges.
 

A gázvizsgálat lehetséges eseti, illetve hosszútávú, megbízásos jelleggel.   A műszaki biztonsági felülvizsgálat során a következő problémákra derítünk fényt (ha azok fennállnak):

  • korszerűtlen, elhasználódott gázberendezések
  • elhasználódott, korrodált kötések és gázvezetékek
  • nem megfelelő szellőzés a gázzal fűtött helyiségekben
  • kémények hibái, nem megfelelő füstelvezetés
  • hibás, szabálytalan bekötkések problémái
  • páraelszívók esetleges problémája gázzal fűtött helyiségekben
  • kályhák, cserépkályhák kéményeinek szabálytalanságai