Gázfelülvizsgálat

Gázfelülvizsgálat

A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálatról


Sok ember hajlamos elfelejteni, otthonának karbantartása nem csak a rend megtartásából és rendszeres takarításból áll. A felszín lehet tökéletes, de ha a falak megrongálódott vezetékeket rejtenek, nem csak hogy nem gazdaságos, komoly veszélynek teheti ki magát és családját. Ezek közül igen fontos a gázvezetékek hibátlan működése, hiszem számos baleset írható a nem megfelelően üzemelő rendszer számlájára. A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat rendszeres időközönkénti elvégzése mellet élete nyugodtan és biztonságosan folyhat a saját medrében. Lényeges szempont, hogy amennyiben a fogyasztó nem ügyel kellőképpen a gázkészülékek biztonságos működésére, nem csupán a saját és családja életéért, egészségéért és értékeiért felel, hanem akár a szomszédban élőket is veszélyeztetheti. Sok esetben, akár költséghatékonysági szempontból, nem szakembereket kérnek fel a vizsgálat elvégzésére. Ez azonban számtalan veszély forrása lehet, hiszen egy nem száz százalékosan hozzáértő személy súlyos hibákat követhet el. Fontos megjegyezni, hogy habár a gázrendszer takarítása szükséges lehet, nem váltja ki a felülvizsgálatot.Az Aerociklon Kft. maximálisan felkészült szakemberei vállalják a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat teljeskörű, professzionális elvégzését.

A gáz műszaki biztonságát felülvizsgáló vállalkozó felelősséggel tartozik minden észrevetéléért, amit a gázkészülék ellenőrzése kapcsán tapasztal. Komplex tevékenységet végez, tisztában kell lennie a gázrendszer felépítésével, élettartartamával, valamint az aktuális szabályokkal. A felülvizsgálatot jelentős mértékben megkönnyíti, ha a fogyasztó rendelkezik minden olyan dokumentummal, ami a gázberendezésre vonatkozik. Ezek az alábbiak: megvalósulás terv; gázkészülék kezelési utasítása, üzembe helyezési jegyzőkönyve, szervizkönyve; villamos biztonságtechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv illetve a korábbi felülvizsgálat jegyzőkönyve. Azonban az a jellemző, hogy ezek az iratok többnyire már nincsenek a fogyasztó birtokában. Habár a gázszolgáltatónál fellelhetők a dokumentumok, körülményes őket előásni, arról nem is beszélve, hogy az idők során végzett esetleges engedély nélküli módosítások nem is szerepelnek rajta.

A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat kötelező megismétlése:

A felülvizsgálat során feltárt hibák kijavításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni. Az első műszaki biztonsági felülvizsgálatot követően a következő felülvizsgálatot a Szolgáltató Vállalat 10 évente köteles megismételni, melyet a hitelesítési mérőórák cseréjével azonos időpontban végeznek majd el. A lülvizsgálat során kapott jegyzőkönyvet. A következő vizsgálat követő 30. napig köteles a kezelő/tulajdonos megőrizni.

Az Aerociklon Kft. gáz műszaki biztonságát felülvizsgálóinak szakértői tudása éppen ezért nélkülözhetetlen a folyamat során. Munkatársaink pontosan és megbízhatóan felmérik a gázrendszer állapotát, és oldják meg a fennálló problémákat. A csőben lévő gáz akkor a legveszélyesebb, ha az égéstermék nem tud tökéletesen kijutni a fogyasztó közvetlen környezetéből. Ez sok esetben akkor következik be, amikor annak a helyiségnek a nyílászáróit újítják, vagy cserélik le, amelyben a gázberendezések is megtalálhatók. Természetesen ilyenkor a fogyasztó csökkenő rezsiszámlát, kényelmesebb otthont remél azáltal, hogy idejétmúlt fa ajtóit és ablakait modern műanyag nyílászáróra cseréli, azonban a megbújó veszélyekre nem gondol. Legtöbbször fel sem merül a benne, hogy ez milyen kockázatos lehet. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy majdnem az összes szénmonoxid belélegzésből előforduló mérgezés ezek miatt a munkafolyamatok miatt következik be. Ritkább esetben a hiba abból adódik, hogy a gázrendszert egy másik helyre teszik át, vagy új gázberendezéseket helyeznek üzembe, például kandallót, páraelszívót vagy vegyes tüzelésű kazánt. Az Aerociklon Kft. szakemberi alapos munkát végeznek otthonában.

A felülvizsgálat során a fűtési rendszerhez tartozó csövek és vezetékek kerülnek górcső alá, így hamar kiderül, hogy van-e probléma, és annak komolyságról is képet kapunk. Fontos ellenőrizni, hogy a vezetékek elhelyezése megfelel-e az előírásoknak, a tartozékok megfelelően működnek-e. Ilyenkor derül ki egy  esetleges szivárgás, vagy hogy a használaton kívüli részek nincsenek biztonságosan lezárva. A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzése során a tömítéseket is vizsgálják, mint ahogy a vezetékek és a csatlakozók tömörségét. Ez utóbbi a szivárgás elkerülése érdekében fontos. Az alapos felülvizsgálat a gázkészülék, illetve a gázfogyasztó berendezéseket is szemügyre veszi, ugyanis a gázkészülékek előírás szerinti bekötése valamint rögzítése sorsdöntő lehet. A gázvezetékek rendelkeznek biztonsági berendezésekkel is, kifogástalan működésük során az égéstermék és a füstgáz elvezetésre kerül. A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat a gázkészülék szellőzésének és az oxigénellátásának vizsgálatát is magában foglalja. A biztonsági felülvizsgálat során nem kell attól tartani, hogy a gázkészülékeket szétszedik, hiszen ilyenkor csupán az ellenőrzés történik meg. Fontos, hogy minden ellenőrzéskor készüljön dokumentáció, erre legtöbbször egy készülékre ragasztott matrica is elég.  Mindenképpen szakértő, rutinos kezekre bízza gázrendszerének biztonsági felülvizsgálatát!

Az ellenőrzést érdemes évente megismételni, még a fűtési szezon előtt, kérje az Aerociklon szakértő véleményét mihamarabb!