Gázfelülvizsgálat

Gázfelülvizsgálat
 

Otthonunk biztonsága mindannyiunk számára elsődleges prioritás. Azonban, sokan elfeledkeznek a gázfelülvizsgálat rendszeres elvégzésének fontosságáról, holott az elhanyagolt gázvezetékek és gázrendszerek súlyos balesetek kiváltói lehetnek. Itt van néhány lépés, amit mindenkinek fontolóra kellene vennie:

Gázkészülékek Ellenőrzése:

  • A vizsgálat során az összes gázkészüléket alaposan átnézzük, és ellenőrizzük azok műszaki és biztonsági állapotát.

Jogszabályi kötelezettségek betartása:

  • Fontos tudni, hogy a 2008. évi XL. törvény értelmében az ingatlantulajdonosnak felelőssége van a csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések állapotának fenntartása és szükség szerinti cseréje. A jogszabály szabályozza a felülvizsgálat gyakoriságát is.

A rendszeres gázfelülvizsgálat nem csak a jogszabályoknak való megfelelést szolgálja, hanem az Ön és szerettei biztonságát is garantálja. Az Aerociklon Kft. szakértői minden részletre odafigyelnek, hogy megelőzzék a potenciális veszélyeket. Ne hagyja, hogy az otthona biztonsága kockán forogjon, és bízza ránk a gázfelülvizsgálatot, hogy mindenki nyugodt lehessen!

 

Mi történik gázvizsgálat során? 

1. Alapos bevizsgálás:

  • A gázfelülvizsgálat megkezdésekor szakemberünk gondosan átvizsgálja az összes gázvezetéket, gázkészüléket és az ezekhez kapcsolódó kiegészítő eszközöket.

2. Csatlakozóvezetékek ellenőrzése:

  • A csatlakozóvezetékek és vezetékek nyomvonalát alaposan vizsgáljuk, és ellenőrizzük azok állapotát és integritását. Bármilyen sérülés vagy probléma javításra kerül.

3. Biztonságos lezárások és tömörség ellenőrzése:

  • A használaton kívüli részeket alaposan ellenőrizzük, hogy biztosítsuk azok biztonságos lezárását és a gázrendszer tömörségét.

4. Gázkészülékek ellenőrzése:

  • Minden gázkészüléket átnézünk, és ellenőrizzük azok műszaki és biztonsági állapotát. Ez magában foglalja a gázégők, gyújtóberendezések és szellőzés állapotának ellenőrzését is.

A gázfelülvizsgálat során munkatársaink fényt derítenek azokra a hiányosságokra, hibákra, melyek veszélyt jelenthetnek Önre és szeretteire. A felülvizsgálat során minden olyan készüléket, vezetéket és kiegészítő eszközt ellenőrzünk, amely potenciális forrása lehet egy balesetnek. Így például a gázfelülvizsgálat közben ellenőrizzük a csatlakozó és fogyasztói vezetékek elhelyezkedését, nyomvonalát, a vezetékek műszaki állapotát, a használaton kívüli részek biztonságos lezárását, az oldható kötések külső tömörségét, továbbá a vizsgálat kitér a gázkészülékek alapos ellenőrzésére is.

Érdemes figyelmet fordítani a vonatkozó 2008. évi XL. törvényre, melynek értelmében: 

88. §(1)A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés létesítése az ingatlantulajdonos kötelezettsége. Az elkészült csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés az ingatlantulajdonos tulajdonát képezi. A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemeltetése a felhasználó kötelezettsége.

(6) A csatlakozóvezetéket és a felhasználói berendezést üzemképes és biztonságos állapotban tartani az ingatlan tulajdonosa köteles. Ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről. A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés műszaki‐biztonsági felülvizsgálatának részletes szabályait – beleértve a felülvizsgálat gyakoriságát is – külön jogszabály tartalmazza.