Gázkészülék vizsgálat

Gázkészülék vizsgálat
 


A gázkészülékek ellenőrzéséről
A Gázművek csak a fővezetékek karbantartásáért felel, a csatlakozóvezetékek és a gázfogyasztó berendezések időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálata a tulajdonosra hárul! Ha az ingatlant nem a tulajdonosa használja, akkor ezt az ingatlan bérlőjére,
használójára háríthatja, de az adott személyt tájékoztatni köteles az ingatlan gázvezeték-rendszerének állapotáról és az időközben történt karbantartásokról.
A hatósági illetve engedélyezett ellenőrzések feltételei szerint biztosítania kell az illetékes személynek, hogy minimum 5 évente műszaki-biztonsági ellenőrzést végeztessen. A régebbi gázkészülékek esetében is különösen fontos a rendszeres ellenőrzés, még akkor is, ha az nincs jogszabályilag előírva. A gázkészülékek ellenőrzésének optimális időszaka az ősz, még a téli fűtési szezon előtt. Ugyanis ekkor jár a legkevesebb kellemetlenséggel a gázkészülékek szervizelése.

A gázkészülékek ellenőrzése
Az ellenőrézs alapvetően arra terjed ki, hogy adottak-e a biztonságos üzemeltetés feltételei. Az helyszínen érkező szakemberek meggyőzőnek róla, hogy nincs-e szivárgás, a gázkészülékek légellátása megfelelő-e, s megtörténtek-e a szükséges időszakos karbantartások. Ez a tevékenység a fogyasztói gázvezetéken történik, tehát költsége is a fogyasztót terheli.  

Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet kap, a nyílt égésterű gázkészülékekkel rendelkező helyiségekben megfelelő legyen a légáramlás. A gázkészülékek ellenőrzése mellett figyelmet fordítanak az ellenőrzést végző kollégák arra is, hogy a szigetelések hibátlanok legyen.

Mi is történik a felülvizsgálat során?
 

Kollégáink a következőket ellenőrzik:

  • A gázkészülékek biztonságos bekötésétét, és azok rögzítését
  • A gázkészülékek biztonsági berendezéseit (úgymint lángérzékelők, szivárgásérzékelők, biztonsági reteszek működőképessége)
  • Kollégáink megvizsgálják, hogy a gázkészülékek tömítései szivárgásmentesek-e
  • Meggyőződnek arról, hogy nincs-e visszaáramló égéstermék a gázkészülékek működése során
  • Műkszerrel mérik, hogy megfelelő-e a hatásfok