Gázkészülékek időszakos karbantartása

Gázkészülékek időszakos karbantartása

 

A gázkészülékek elhanyagolása igen komoly kockázatokkal jár. Éppen ezért karbantartásuk évente legalább egyszer javasolt, lehetőleg még a fűtési szezon megkezdése előtt. A karbantartással érdemes megelőzni a készülék elromlását: tehát akkor cselekedni, amíg nem történik meg a meghibásodás. Már csak azért is, mert ez általában pont akkor történik meg, amikor a leghidegebb van. Sőt, érdemes figyelembe venni, hogy egy rosszul működő gázkészülék akár életveszélyes is lehet. A rendszeres ellenőrzést mindenképp szakember végezze, nem szabad házilag elvégezni. A karbantartás során megelőzhetők és megjavíthatók a fennálló problémák. A biztonságos működés nemcsak a környezet szempontjából fontos, hanem a rezsit is jelentősen csökkentheti. Egy rosszul működő gázkazán ugyanis nem várt energianövekedést okozhat, ami magasabb fűtésszámlához vezet. A karbantartással elérhető, hogy a gázkészülék hatásfoka ideális legyen, amivel megtakarítás érhető el.

A karbantartást hozzáértő gázszerelő személyre kell bízni, aki pontosan ellátja azokat a munkafolyamatokat, melyek elengedhetetlenek az ellenőrzés során. A szakember megtisztítja a gyújtóláng égőjét, a főégőt, az ion- és gyújtóelektródákat, elvégzi a gázkészülék mechanikai tisztítását és a gáztömörség vizsgálatot is. Mindezek után üzemelés közben is megnézi a készüléket, hogy valóban biztonságosan és hatékonyan működik-e az.

A gázkészülékek karbantartásának elmulasztása szén-monoxid mérgezéshez, égési sérülésekhez és jelentős anyagi károkhoz vezethet. Szakember segítségével, aki rendelkezik a szükséges hozzáértéssel és szerszámokkal, mindez kivédhető.