Panelházak vízszerelése

Panelházak vízszerelése


A panelházak vízellátását központi hideg- és melegvízellátással tervezték.

A hőközpontokbana, valamint bizonyos esetekben a saját kazánházakban előállított melegvizes ellátás sajátossága mind a mai napig (sőt napjainkban egyre inkább) problémákat jelent a panelházak lakóinak. A nehézséget csak tetézi a házgyári lakások minősége, a mára elavult szerkezet kialakítás, valamint az energiaárak jelentős növekedése.  Mindezeken túl a panelházak lakói számos olyan problémával kell szembenézzek, melyek az igénytelen kialakításból fakadnak, valamint a hiánygazdaságra jellemző minőségi problémákból.

Némiképp szerencsésnek mondjatják magukat azok a tulajdonosok, akiknek a lakásában horganyzottt acélcsöveket használtak vízvezetéknek, s nem temperöntvény-idomokat. Azonban még a jobb minőségű alapanyagból épített csöveket sem tervezték többre 3 évtizednél: vagyis a panellakások még ki nem cserélt vízvezetékei valójában időzített bombák! A legelőnyösebb ha a ház vezetékei mellett a lakásokban is megtörténik a korszerű PE-vízvezeték-csövekre történő csere! Amennyiben a ház fővezetékei PVC-alapúak, ott fél évszázados élettartammal nyugodtabban lehet kalkulálni, de ez szintén közeli cserét jelent (a 80-as évek paneljai esetében ez az idő hamarosan bekövetkezik).

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a panelházak vízvezetékei számos jellegzetességét őrizik a “letűnt koroknak”, melyek megfelelő felújítás híján bizony komoly kellemetlenségeket okoznak a lakóknak. A panelházi vízszerelés ugyanakkor elkerülhetetlen, s ilyen feladatra érdemes olyan szolgáltatót választani, aki komoly tapasztalattal rendelkezik panelházi vízvezeték-szerelés tekintetében.