Split klíma fajtái, split klíma típusai

Split klíma

Split klímák telepítésével és forgalmazásával egyaránt foglalkozunk, ezért fontosnak érezzük, hogy ügyfeleink minden szükséges információt megkapjanak ezekben a témákban. Cikkünkben a split klímákat és a split klímák különféle típusait mutatjuk be.


Mi is az a split klíma?

Annak ellenére, hogy a split klíma kifejezéssel nagyon gyakran találkozhatnak azok, akik légkondicionáló berendezést szeretnének vásárolni, maga a fogalom jelentése mégis kevéssé ismert. A split szó angolul azt jelenti, hogy „osztott”, ez alatt pedig azt kell érteni, hogy a split klímák két részre, kültéri és beltéri egységre vannak felosztva, a két egységet pedig rézcsövekkel kötik össze. Gyakorlatilag a ma kapható légkondicionáló berendezések többsége split klíma. A kültéri és beltéri egységeket érdemes a lehetőségekhez képest egymáshoz minél közelebb elhelyezni, hogy minél nagyobb hatékonysággal működhessen a split klímánk. A kültéri és beltéri egységek között lévő vízszintes és függőleges távolságot egyébként is maximalizálják. Fontos, hogy a klímaszerelést mindig bízza szakemberre!


A split klímák előnyei

A split klíma legnagyobb előnye, hogy a zajkeltő alkatrészeket a kültéri egységben helyezik el, így a benti terekben a zajhatás minimális, ráadásul a hűtés során létrejövő hő is a külső térbe kerülhet. A split klímák emellett szinte bárhová felszerelhetők, és a sokféle típus közül mindenki megtalálhatja azt, amire neki leginkább szüksége van, akár a teljesítményt, akár a dizájnt nézzük. A ma kapható split klímák többsége megbízható, jó minőségű modell, amelyekkel hosszú távon is kellemesen hűvös klímát varázsolhat otthonába.


Mono és multi split klímák

A hűteni kívánt helyiségek számától függően beszélhetünk mono és split klímákról. Ha csak egyetlen helyiséget szeretne kellemesen hűssé változtatni, akkor mono split klímára lesz szüksége: ez mindössze egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Több helyiséget is klimatizálhat ugyan mono split klímákkal, viszont akkor minden egyes beltéri egységhez külön-külön fel kell szerelni kültéri egységet is.


Multi split klímák esetén egy kültéri egységhez több beltéri egység is tartozik. Ennek nagy előnye, hogy Ön több helyiséget is klimatizálhat egyszerre úgy, hogy csak egyetlenegy kültéri egység felszerelésére van szükség. Otthoni felhasználás esetén legfeljebb 4-5 beltéri egység tartozhat a nagyobb teljesítményű kültéri egységhez. A multi split klímák előnyei közé tartozik az is, hogy az egy kültéri egységgel összekötött beltéri egységek egymástól függetlenül működtethetők.


Split klímák és a design

Sokakban felmerül a kérdés split klímák vásárláskor, hogy vajon mennyire illeszkedik bele a légkondi az otthoni vagy éppen az irodai környezetbe. Ön se szeretné valószínűleg, ha egy ronda, nagyméretű doboz virítana a nappaliban a kanapé fölött. Szerencsére az utóbbi évek klímakínálata egyre bővül, és nagyon sok igényes megjelenésű split klíma lát napvilágot. Ráadásul többféle lehetőség van a beltéri egységek elhelyezésére is. A leggyakoribb az oldalfali split klíma, amelyet értelemszerűen a falra szerelünk fel, természetesen mindig egy jól átgondoltan megválasztott helyre. Emellett léteznek olyan mennyezeti split klímák is, amelyek a plafonra szerelhetők, vannak továbbá, amelyek beépíthetőek az álmennyezetekbe, és létezik olyan megoldás is, amikor csak a levegőt befúvó rácsok látszanak.


Inverteres split klímák

Az inverteres split klíma kifejezéssel szintén gyakran találkozhat, ha légkondit szeretne vásárolni. Ezek a típusok jóval energiatakarékosabbak, mint a hagyományos split klímák, akár 35-40 százalékkal is alacsonyabb lehet az energiafogyasztásuk! Ez lényegében a beépített fokozatmentes teljesítményszabályozó (inverter) miatt lehetséges, ennek köszönhetően az inverteres split klíma folyamatosan üzemel, viszont mindig pontosan csak akkora teljesítménnyel, ami a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges. Ezzel szemben a hagyományos split klímák mindig 100% teljesítménnyel működnek a kívánt hőfok eléréséig, utána pedig leállnak, majd később újra bekapcsolnak – ezzel növelve a villanyszámlát.


Az inverter split klímák amellett, hogy rendkívül energiatakarékosak, egyenletes hőmérsékletet és hőérzetet biztosítanak, és extra csendes a működésük.