Társasházi gázszerviz

Társasházi gázszerviz

A felújítás határai a főelzárót követően a telekhatártól a főelzárójáig érnek. A társasházi gázszervizt minden esetben alapos állapotfelmérésnek kell megelőznie, hiszen az alapján tudják a szakemberek eldönteni, milyen feladatokat igénylő javításról lesz szó. Többféle gázszerviz mód lehet:

 

  1. Abban az esetben, ha a gázvezeték anyaga jó állapotban van, elegendő mindössze a menetes csőkötéseket kivágni a rendszerből, amelyeket hegesztett csőszakaszokkal pótolnak.
  2. Amennyiben az egész rendszer tönkre van menve, elkorrodálódott, akkor az egész csőrendszert ki kell cserélni. Ilyenkor a munkálatok történhetnek a már meglévő nyomvonalon, de igény szerint, megfelelőbb, új nyomvonalat is kialakíthatnak a gázvezetékeknek.
  3. A gázhálózat állapotától függően az első két pontot alkalmazhatják vegyesen is, tehát bizonyos csőszakaszt eltávolítanak, cserélnek, valamint máshol a menetes csőkötéseket szervizelik.

 

Vannak azonban olyan lényeges elemek, melyeket minden esetben be kell tartani a társasházi gázszerviz során. A gázóráknak mindig az eredeti helyükön kell maradniuk, valamint az előttük lévő régi gázkulcsos elzárók helyett golyóscsapokat kell beszerelni. Fontos, hogy a méretlen gázrendszer menetes csőkötéseket nem tartalmazhat.

A méretlen gázvezeték szervizelésének szabályos menetekor a társasház képviselője elvégeztet egy ötévenként kötelező gázvezeték vizsgálatot, melynek során felmérik azok állapotát. Minden lakásban szükséges gázszivárgást érzékelő műszerrel az esetleges veszélyforrásokat feltérképezni. Ellenőrizni kell a szivárgások helyét és a hálózat szabályos kialakítását is. Minden problémáról jegyzőkönyvet kell írni. Mindezek után a társasházi képviselő kérhet árajánlatot, melynek alapján a lakók dönthetnek. A kivitelezés megrendelése után elkészül az engedélyezési gázterv, melyet a gázszolgáltatónak kell jóváhagynia. Ezen feladatok után kezdődhet csak el a társasházi gázszerviz.