Gáz MEO

Gáz MEO

 

Cégünk vállalja a gáz MEO teljes lebonyolítását is! De m is az a gáz MEO?

A gáz MEO, vagyis a Minőség Ellenőrzési Osztály, a gázművek egy szervezeti egysége, ahol szakmérnökök helyszíni ellenőrzést végeznek, és jegyzőkönyvvel hitelesítik a szakszerű kivitelezést.

Miután a gázszerelési munkálatok befejeződtek, a MEO szakmérnökei kimennek a helyszínre, hogy megbizonyosodjanak a korábban hitelesített tervek szerint történt kivitelezésről, és erről jegyzőkönyvet készítenek. Az első ellenőrzés ingyenes, de ha hibát vagy szabálytalanságot találnak, és újabb ellenőrzésre van szükség a hibák javítása után, az már a megrendelő által fizetendő.

Az MEO igénybevételéhez a megrendelőnek az illetékes gázszolgáltatónál kell kérvényezni és időpontot egyeztetni. Az ellenőrzés során figyelemmel kísérik, hogy a kivitelezés a terveknek megfelelően történt-e, megfelelő-e füstgázelvezetés, valamint nyomáspróbát végeznek. 

A gáz MEO szükségessége az alábbi esetekben fordulhat elő: ha szükség van egy teljesen új csatlakozói, vagy fogyasztói vezeték kiépítésére, vagy egy gázkészülék telepítésére, akkor mindenképp intézkedni kell gáz MEO ügyében is.

A legtöbb esetben, amikor gázkészülék, gázfogyasztó cseréről van szó, vagy ha a csatlakozói vezetékek kerülnek átalakításra. Gáz MEO igény merül fel akkor is, ha gázkészülék felhagyása esedékes, valamint akkor is, ha valami miatt szüneteltetésre kerül a gázszolgáltatás.

Mindenképpen felülvizsgálatra szorul az az eset is, amikor a lakás levegővel való ellátottságában történik változás. Az Aerociklon Kft. vállalja a gáz MEO megszervezését. A helyi gázszolgáltatóhoz történő bejelentkezés során megbeszélésre kerül az átadási-átvételi időpont. Ekkor a kivitelező, a megrendelő és a gázművek MEO-s szakembere gyűlik össze, és elvégzik az utolsó ellenőrzést. A gázmérő kötést alapos vizsgálatnak veti alá, egész pontosan annak kötését, hogy a szabványok szerint legyen kialakítva. Nagyon fontos a megfelelő levegőzés, felmérik, hogy az érintett helység légellátása a gázkészülék számára ideális-e, valamint a füstgázelvezetés biztonságosan és maradéktalanul megfelel-e.

Összehasonlításra kerül a tervrajz és a tényleges kivitelezés, és a GMBSZ (Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzata) előírásainak megvalósulását is megvizsgálják a gáz MEO során. Elvégzésre kerül egy nyomáspróba, amelynek sikerességét jegyzőkönyvbe rögzítik. A gáz MEO szabályos lebonyolításához elengedhetetlen a kéményseprői szakvélemény, valamint az EPH (Egyen Potenciálra Hozás) megléte.A gáz MEO szakembere elkéri a nyomáspróba pumpa kalibrációs jegyzőkönyvét kivizsgálásra, ahogy a szerelői nyilatkozatot, a megrendelőlapot és a jóváhagyott tervrajzot is. Amennyiben a vizsgálat során sehol nem derül fény hibára, akkor jegyzőkönyv kerül kiállításra. A jegyzőkönyv három példányban készül el, amit értelemszerűen a megrendelő is, a kivitelező is, valamint a gáz MEO szakembere is megkap. A folyamat lezárását a plomba felhelyezése jelenti.